Class Length & Segments: Space & Logistics Checklist
If you are just beginning to teach classes of varying lengths, it can be helpful to divide class into sections and apply a percentage of class time to each. This makes it easy to adapt a class to different lengths such as 45, 60, 75 or 90 minutes.
Another helpful practice for new teachers is to note end times for each section of class in order to more easily notice if a class has begun to “get behind.”
Here is a tool we developed for new teachers. These percentages are simply from our own experience; please vary them according to your style and goals.
General Class 12:00 start time
|Phase||75 min class||60 min class|
|20% Welcome, centering, & warm ups||15 min 12:15||12 min 12:12|
|25% Heat building & standing||20 min 12:35||15 min 12:27|
|20% Inversions & floor poses e.g. hip stretches, backbends||15 min 12:50||12 min 12:39|
|15% Cool down e.g. Shoulderstand, twists, forward bends||10 min 1:00||9 min 12:48|
|20% Savasana & closing||15 min 1:15||12 min 1:00|