- Depending upon the style and intention for class, there can be quite a lot of variance among teachers, but no matter the approach, thinking of a class in segments can help to ensure it feels balanced and effectively meets your intentions.
- Consider dividing your class into sections and applying a percentage of class time to each. This makes it easy to adapt a class to different lengths such as 45, 60, 75 or 90 minutes.
Here’s a starting place from which to create your own timing of segments:
- Welcome, Opening, Warm Up — 15 to 20% of class
- Heat Building, Standing Poses — 20 to 25%
- Inversions, Arm Balances, Floor Poses — 20 to 25%
- Cooling, Slowing Down — 15 to 20%
- Savasana, Pranayama, Meditation, Closing — 15 to 20%
Another helpful practice for more easily noticing if a class has begun to “get behind” is this:
- Take note of your targeted end time for each segment of class and then periodically watch the clock while teaching.
Here’s a tool we developed for newer teachers. These percentages are simply from our own experience; please vary them according to your style and goals.
Class 12:00 start time
|Phase||75 min class||60 min class|
|20% Welcome, centering, warm ups||15 min 12:15||12 min 12:12|
|25% Heat building, standing||20 min 12:35||15 min 12:27|
|20% Inversions, floor poses e.g. hip stretches, backbends||15 min 12:50||12 min 12:39|
|15% Cool down e.g. shoulderstand, twists, forward bends||10 min 1:00||9 min 12:48|
|20% Savasana & closing||15 min 1:15||12 min 1:00|
- Use the Class Builder to note your plans by segment.